I dag deltok styremedlem i Løvemammaene, Guri Wevelstad på muntlig høring i familie- og kulturkomiteen angående Statsbudsjettet 2025. Guri snakket om viktigheten med å sikre at også barn og unge med alvorlig sykdom og funksjonsvariasjon får mulighet til å delta på aktiviteter. Videre argumenterte hun om hvorfor ASK må innlemmes i språkloven nå.
Grunnet kun 3 minutter til rådighet var det ikke tid til å snakke om CRPD og universell utforming, men nedenfor kan dere lese det Løvemammaene har sendt inn angående dette samt alt Guri sa i sitt høringsinnspill. Det muntlige høringsinnspillet kan ses på «Løvemammaenes kamp» på Facebook.
Tilskudd til inkludering av barn og unge
Før mestring og samfunnsdeltakelse i det hele tatt kan oppnås må mange barn og deres familier gjennom en helt egen prosess. Deres mulighet til å delta avhenger av kommunens tildelingskontor. Først avgjøres det om søknaden om støttekontakt, avlastning eller BPA skal innvilges eller avslås, og barna er prisgitt utfallet. Mange barn og unge får avslag på søknaden om denne nødvendige hjelpen til å kunne delta, og dermed er klageprosessen i gang: Først til kommunen og deretter videre til statsforvalteren. Det kan ofte ta opptil to år før endelig avgjørelse om deltakelse er tatt. Dette er år uten mestring og samfunnsdeltakelse. De lange klageprosessene og mangel på nødvendige tjenester gjenspeiles også i de over 100.000 årlige henvendelsene vi i Løvemammaene får hvert år. Løvemammaene drifter en hjelpetjeneste hvor vi bistår våre medlemmer gratis med denne søknads- og klageprosessen. Vi hjelper de hele veien, uavhengig av hvor lang klageprosessen blir. Ventelisten hos Løvemammaenes hjelpetjeneste øker til tross for at vi jobber så fort vi bare kan. Skal utenforskap forebygges og bekjempes, må dere politikere anerkjenne at det ikke bare kreves midler til aktiviteter. Det må på plass en tilskuddspott som gir støtte til den jobben som faktisk sikrer at disse barna får kommet seg ut av huset. Løvemammaenes hjelpetjeneste bistår rundt tusen familier i året, men vi lever på nåde og kan når som helst bli borte. Det haster dermed å få på plass en slik tilskuddsordning. Uten Løvemammaenes hjelpetjeneste vil svært mange barn, unge og deres familier ikke få innvilget den nødvendige hjelpen de har krav på for å kunne delta, og mangel på dette ender i utenforskap.
ASK – Alternativ supplerende kommunikasjon
Siden 2020 har et utredningsvedtak om å innlemme symbolspråk i språkloven latt vente på seg. Regjeringen foreslår å se vedtaket i sammenheng med oppfølgingen av utredningen “NOU 2023: 13 På høy tid – Realisering av funksjonshindredes rettigheter” som også er tydelig på at ASK må inkluderes i språkloven på lik linje med tegnspråk. Vi har i dag anslagsvis 7500 barn i Norge som har ASK som sin kommunikasjonsform. Jeg har selv en datter på 4 år som er non-verbal, men takket være ASK, i hennes tilfelle tegn-til-tale og talemaskin kan hun kommunisere med oss foreldre, søsken, assistenter og andre barn i barnehagen. Hvorfor skal ikke hun ha en lovfestet rett på å kunne kommunisere med andre? Hvorfor skal ikke hennes språk være like mye verdt som vårt verbale språk? Språk og kommunikasjon er en forutsetning for å kunne lære, utvikle seg og uttrykke behov, ikke minst å være sosial og delta i samfunnet forøvrig. ASK må innlemmes i språkloven nå. Det haster for Kultur- og likestillingsdepartementet å følge opp anmodningsvedtaket.
CRPD
Det vises til CRPD i regjeringens budsjettforslag, om viljen til å inkorporere CRPD i norsk lov, samt utredningen og rapporten hvor alle utenom et medlem mente at konvensjonen burde inkorporeres. Men hva skjer nå? Det har siden rapporten kom i våres svært stille fra regjeringen. Er viljen borte? Vi må slutte å snakke rundt CRPD og omtale det som et “prosjekt” slik det omtales i budsjett-fremstillingen på side 143. CRPD er ikke et prosjekt, det er et likestillingsverktøy. Fraværet av inkorporeringen av CRPD fører til tap av rettigheter, manglende livskvalitet, selvstendighet og muligheter, og ikke minst utenforskap. At dette arbeidet ikke har kommet lengre er helt vanvittig. Løvemammaene mener at CRPD må inkorporeres i norsk lov nå.
Universell utforming og økt tilgjengelighet
Regjeringen lanserte i 2024 handlingsplanen “alle inkludert” som et viktig verktøy i arbeidet med å redusere barrierer, og det er positivt at regjeringen vil legge frem en plan for å inkludere alle barn som ønsker det i idrettslag og friluftsliv lokalt. Løvemammaene mener at dette arbeidet må ses i nær sammenheng med universell utforming og tilskudd til idrettslag. Regjeringens handlingsplan for universell utforming må følges opp videre, for her er vi langt fra i mål. Løvemammaene er svært skuffet over at “Veikart for universell utforming”ikke er viet plass eller prioritet i statsbudsjettet, og forventer at regjeringen prioriterer midler til dette fra og med 2025.
Med vennlig hilsen
Løvemammaene