تلاش کریں۔
اس سرچ باکس کو بند کریں۔

نرسنگ الاؤنس، بی یو پی اور ڈاکٹر کا سرٹیفکیٹ

Løvemammaene får daglig henvendelser fra fortvilte foreldre til barn med tilsyns- og pleiebehov som opplever at å søke pleiepenger blir veldig vanskelig i mangel på oppfølging og kontaktlege i spesialisthelsetjenesten.

Utfordringene som løftes er at det kun er sykehuslege/lege i spesialisthelsetjenesten som kan skrive legeerklæring på pleiepenger. Når barna er ferdig utredet og diagnostisert, skrives barna ut av BUP/HABU for videre oppfølging av fastlege og i kommunen. Der er her det blir kluss når det kommer til å søke pleiepenger.

Det er for mange vanskelig å komme i kontakt med BUP/HABU igjen etter utskrivelse for å få legeerklæring, eller så vil ikke lege i BUP/HABU skrive legeerklæring fordi barnet er utskrevet, og fastlege har ikke lov til å skrive. Foreldrene faller mellom to stoler og risikerer store inntektstap pga. dette fordi barna ikke klarer å gå på skolen, har store psykiske plager, er mye våken om natta o.l.

En annen utfordring som foreldre til særlig nevrodivergente barn dessverre møter på, særlig i BUP, er leger som «saksbehandler». Leger som rett og slett er tydelige overfor foreldrene på at de ikke har krav på pleiepenger, og/eller at de nekter å skrive legeerklæring til foreldrene i den forbindelse.

Vi har det inntrykk at BUP, i mange tilfeller, mangler forståelse for regelverket knyttet til pleiepenger og at de ikke ser at det som sin oppgave å skrive slik erklæring. Som eksempler kan vi nevne: 

  • BUP vil ikke skrive ut legeerklæring fordi barnet er utskrevet
  • BUP کا کہنا ہے کہ دیکھ بھال الاؤنس صرف ایک عبوری انتظام ہے۔
  • BUP sier at pleiepenger bare er for familier med barn som er alvorlig somatisk syke

Vi møter med andre ord familier, som ellers ville hatt rett til pleiepenger, men som ikke får oppfylt retten sin fordi de ikke kan legge fram nødvendig dokumentasjon. Slik vi ser det er dette et alvorlig rettssikkerhetsproblem. I tillegg er dette en uriktig praksis, og en praksis som i verste fall kan utløse erstatningssaker dersom leger fratar foreldre inntekt og rettigheter i Folketrygdloven uten lovhjemmel for å gjøre det. 

Lege i BUP/HABU skal ikke saksbehandle. De kan heller ikke nekte foreldre å søke pleiepenger. Alle kan i teorien søke pleiepenger, men det krever så klart opplysninger fra lege i form av en legeerklæring, og at NAV vurderer vilkårene for pleiepenger som oppfylt. Det er altså kun NAV som avgjør hvorvidt man har rett på pleiepenger, hvor mange prosent man får og hvor lenge man kan få det – ikke legene.

På NAV sine sider står det følgende om hva leger skal vurdere og beskrive:

Legens vurdering av barnets tilstand, 

  • Legen må gi sin vurdering av barnets nåværende tilstand og funksjonsnivå. I tillegg må du gi en vurdering av forventet tilstand i perioden barnet har behov for tilsyn og pleie.
  • Gi en konkret beskrivelse av barnets tilsyns- og pleiebehov. Dette kan for eksempel være en beskrivelse av hva barnet trenger hjelp til, og omsorgspersonens rolle i pleien. Det bør beskrives om barnet har større tilsyns- og pleiebehov enn andre barn på samme alder, og om behovet skyldes sykdom eller skade.
  • Du må også gi en vurdering av om barnet har behov for tilsyn og pleie hele tiden, eller om behovet kun gjelder enkelte situasjoner eller deler av dagen. Hvis det er behov for at to omsorgspersoner pleier eller har tilsyn med barnet i samme tidsrom, må dette behovet beskrives.
  • Hvis barnet er under oppfølging av BUP, kan i tillegg Children’s Global Assessment Scale (CGAS) benyttes for å beskrive barnets funksjonsnivå.»

Leger skal forresten heller ikke vurdere om den som søker pleiepenger er best egnet til å ta seg av barnet. Og det er ikke er noe i veien for å søke om kommunale helse- og omsorgstjenester, f.eks. avlastning, BPA, støttekontakt, for barnet samtidig som man søker om pleiepenger (selv om man kan risikere at pleiepengene blir gradert dersom man mottar tjenester fast på dagtid i ukedager).

Løvemammaene har jobbet nå med å løfte disse utfordringene til Stortinget og Statsforvalter, da først og fremst når det gjelder leger som driver med det som bare kan kalles saksbehandling ved å feilinformere og nekte foreldre legeerklæring.

Løvemammaenes hjelpetjeneste har i 2024 fått medhold i en sak hos Statsforvalter ang. legers plikt til å utstede legeerklæring også når barnet er utskrevet.

Lovverket er tydelig under vilkåret: “Barnet må ha vært til behandling eller utredning på sykehus eller i en annen del av spesialisthelsetjenesten”. Barnet må altså enten ha vært til eller være i utredning på sykehus. Ordlyden “ha vært til” er nøkkelen her. Det vil si at også foreldre/omsorgspersoner til barn som er utskrevet har rett til å søke pleiepenger, så lenge barnet har vært til utredning/behandling i spesialisthelsetjenesten.

Leger på sykehus/i spesialisthelsetjenesten er videre pliktet til å skrive legeerklæring etter ftrl. § 21-4 når et medlem av folketrygden ber om dette. 

Loven er med andre ord i utgangspunktet dekkende, og det er dette foreldre må vise til når de ber om legeerklæring.

Les mer om pleiepenger یہاں.

Publisert 30.03.2023. Oppdatert 01.03.2024

حالات حاضرہ 621
ارنڈل ہفتہ 1
پوچھیں۔ 20
ریلیف 17
ساتھ لے کر چلو 61
بچوں کے کوآرڈینیٹر 12
چائلڈ پیالیشن 115
بچوں کے لیے دوستانہ ہسپتال 7
رہائش گاہ 2
بی پی اے 49
شیشے کی کارروائی 7
بی یو پی 3
سی آر پی ڈی 29
ڈیجیٹلائزیشن 5
پیشہ ورانہ دن 39
لیکچر 113
والدین کی ملاقات 8
تحقیق اور مطالعہ 4
تفریح اور ثقافت 7
اراکین کی کہانیاں 27
مدد کی خدمت 18
سماعت 68
ان پٹ 106
مفاد پرست سیاسی کام 258
کمیٹیاں 87
میونسپل سروسز 26
کانفرنس 21
کرانیکل 14
ساتھ والا سرٹیفکیٹ 59
مساوات 42
ایک بیمار بچے کے ساتھ زندگی 115
شیر ماں کے مشورے۔ 22
میڈیا 82
دوا اور غذائیت 10
Løvemammaene کے رکن 5
آراء 11
اقلیتی نقطہ نظر 3
NAV 8
بچے سے بالغ میں منتقلی۔ 3
نگہداشت الاؤنس کی کارروائی 83
مشورے اور نکات 24
علاقائی ٹیمیں۔ 62
Løvemammaene میں وسائل کے افراد 3
حقوق 75
اسکول 5
سنیپ چیٹ 14
رشتہ دار کے طور پر بہن بھائی 14
ماہر صحت کی خدمت 32
فائدے اور فوائد 12
شکریہ کا خط 6
نقل و حمل 6
بچوں کے خلاف جبری استعمال 1
یونیورسل ڈیزائن 19
ہماری کہانیاں 16
ہمارا کام 531
تلاش کریں۔