Søk
Lukk denne søkeboksen.

Brillestøtte

barn briller brillestøtteordning

Personer med noen øyetilstander eller alvorlig sykdom/lidelse som går utover synet, kan få støtte til briller eller kontaktlinser. I tillegg kan personer som har økt risiko for å utvikle amblyopi, eller som har utviklet amblyopi, søke om briller/kontaktlinser til forebygging eller behandling.

Les mer om amblyopi her.

Hvordan få henvisning til øyelege ved mistanke om barn med nedsatt syn?

Om du mistenker at barnet ditt har nedsatt syn og/eller amblyopi/skjeling, ta kontakt med helsesykepleier på helsestasjonen, barnets lege eller optiker. De kan sende en henvisning til spesialist. Spesialisten stiller som regel diagnosen og har ansvaret for medisinsk behandling. Barn under 16 år og pasienter med frikort betaler ikke egenandel ved vanlige konsultasjoner. 

Hvordan søke om støtte?

Spesialist/øyelege sender med deg papirer som dokumenterer tilstanden (om tilstanden påvises) etter konsultasjonen. Disse papirene må du ta med deg til brillebutikken hvor de hjelper dere med å finne riktige innfatninger og glass. Du må dermed betale den delen av brillen som ikke blir dekket i butikken og butikken sender av gårde søknad og dokumentasjonen fra øyelegen til Nav. Tilskuddet utbetales som direkte oppgjør til optikeren som har forskuttert støtten. Optikeren må ha inngått avtale med NAV for å benytte denne ordningen.

Hvor mye kan dekkes av staten?

Satsen avhenger av brillestyrke. Det er fem ulike satser, med ulike kronebeløp i tilskudd. Satsene gjelder fra og med 1. august 2022. (Satsene er uendret i 2023).

Sats 1 – 750 kroner

Briller med sfærisk styrke på minst ett glass ≥ 1,00D ≤ 4,00D og/eller cylinderstyrke på minst ett glass ≥ 1,00D ≤ 4,00D

Sats 2 – 1 950 kroner

Briller med sfærisk styrke på minst ett glass ≥ 4,25D ≤ 6,00D og cylinderstyrke på minst ett glass ≤ 4,00D

Sats 3 – 2 650 kroner

Briller med sfærisk styrke på minst ett glass ≥ 6,25D ≤ 8,00D og/eller cylinderstyrke på minst ett glass ≥ 4,25 D ≤ 6,00 D

Sats 4 – 3 150 kroner

Briller med sfærisk styrke på minst ett glass ≥ 8,25D ≤ 10,00D og cylinderstyrke på minst ett glass ≤ 6,00D

Sats 5 – 4 850 kroner

Briller med sfærisk styrke på minst ett glass ≥ 10,25D og/eller cylinderstyrke på minst ett glass ≥ 6,25D

Greit å vite

  • Har barnet ditt en varig synsnedsettelse kan det ha rett til hjelpemidler som kan bedre funksjonsevnen i dagliglivet. Trykk her for en oversikt over andre hjelpemidler enn briller.
  • Får du valget om å velge mellom tykke eller tynne glass (tynne er dyrere), så anbefaler vi å velge tynne om det lar seg gjøre. Veldig tykke glass vil ofte føre til tunge briller som lett faller ned på små barneneser og skaper ubehag under lek og læring.
  • Om vi skal anbefale de letteste og mest slitesterke brillene for barn, så må det bli fra barnekolleksjonen til Lindberg. Innfatningen er laget av titan, er fleksibel og kan bøyes mye uten å brekke og er superlette. Uten tvil en brille som er laget for aktive (uforsiktige) barn som trenger robuste briller. Men OBS, de er (dessverre) også en av de dyreste innfatningene for barn.
  • Når det gjelder øyelappbehandling av barn som skjeler, så kan dere lese mer om der her.

Les mer om brillestøtte fra Nav her.

Søk