Søk
Lukk denne søkeboksen.

HVORDAN LAGE SANSEROM FOR EN RIMELIG PENGE

​​Sanserom lages for å gi sanseinntrykk. Et tilrettelagt sanserom har positiv effekt på mestring og læring for barn og unge med ulike hjelpebehov. I dette innlegget får dere noen gode råd og tips til hvordan dere kan tilrettelegge og skape et sansemiljø uten at det koster skjorta. Det er egentlig bare fantasien som setter grenser.

Fiberoptiske lyskilder

Fiberoptikk gir bl.a. svaksynte fargeopplevelser de kanskje ellers ikke kan få. Fiberoptikk er lystråder du kan ta på, holde, fange og føle. Kraften i disse produktene har som mål å bryte gjennom persepsjonshemminger som enkelte mennesker har. Fiberoptikk har også terapeutiske virkninger, oppmuntrer, roer og stimulerer. Større fiberoptiske lyskilder er sjeldent spesielt billig.

Trykk her for å se alternativ til fiberoptisk lys som kan henge fra taket

Bilde nedenfor til inspirasjon.

Lysprojektorer

Projektor som lyser opp med enten stjernehimmel, havet eller andre lysmønster er en billig og god måte å fremme ro og komfort på gjennom det visuelle. Nedenfor finner dere noen eksempler på projektorer som er fine å bruke i sanserom, eller bare på soverommet. Trykk på bildene for å komme til de aktuelle produktene.

På både Clas Ohlson, Teknikmagasinet og lignende butikker har de også stilige lyskilder, LED-lamper og lavalamper som kan passe inn et sanserom. Her er det bare å søke seg frem til det man ønsker selv.

Boblerør

Boblerør skaper stadig nye farger i bobler som både kan berolige og fange øyet. Mange har allerede opplevd barnas glede og fascinasjon over boblerør og ønsker seg slike rør selv til å ha hjemme, men priser hos de fleste leverandører er dessverre alt for høy og NAV hjelpemiddelsentral er vanskelige. Det finnes dog et par litt mindre og billigere varianter. Trykk på bildene for å komme til de aktuelle produktene.

Kube

Det å bygge en sansekube er nokså enkelt, billig og kan brukes til mye! En sansekube er et hult kvadrat som man kan endre miljøet inni ved å bruke ulike stoff, materiell, lys og lyd. Inne i sansekuben kan man f.eks. henge ulike ting fra taket, f.eks. noen bjeller, lyskilder, fjær, tau i ulik tekstur osv. Nedenfor kan dere se noen bildeeksempler.

Sansevegg

Man kan fint lage sansevegg helt selv med vanlige ting og tang. Man kan f.eks. montere hengelås, speil, borrelås, hjul, rør, lysbrytere, kuleramme, gammel telefon eller kalkulator, osv. på en plate som man henger på veggen (ev. rett på veggen) og vipps så har dere en kjempefin sansevegg! Se inspirasjonsbilder nedenfor.

OBS! Bare sørg for at det du fester på sitter ordentlig fast hvis du har barn som har en tendens til å putte i munnen.

Gulv

Det går an å kjøpe rimelige skummadrasser hos f.eks. Jysk. Om dere kan eller kjenner noen som kan sy, så kan dere lage noen myke, gode trekk (f.eks. vannavstøtende eller i det minste vaskbart stoff) til disse, som kan plasseres på gulvet sammen med puter i ulike fasonger og størrelser. Kan anbefale både sakkosekk, «ammeputer», skråputer og vanlige puter i ulike størrelser.

Andre tips

Sensoriske flasker

Oppskrift: Rene, tomme flasker uten etikett og vann. Bruk fantasien og fyll flaskene med f.eks. litt olje, konditorfarge, vanlige perler, vannperler, glitter, små gummistrikker, små figurer, fjær, mini pom poms, ris, snøkrystaller m.m. Tenk på hvordan dere kan stimulere de ulike sansene. Ris vil f.eks. gi en spennende lyd.

Sensoriske poser

Oppskrift: Gjennomsiktige poser med zip, ev. litt gaffateip for å sikre at posene ikke åpner seg. Bruk fantasien og fyll posene med f.eks. litt olje, konditorfarge, farget hårgele, vannperler, glitter, hobbypynt, små figurer m.m. Se bilde for inspirasjon.

Gardiner, sengehimmel, stoff osv.

For å skape den gode, lune og nærmest magiske følelsen av sanserom, er det flott å bruke forskjellig stoff til å «pakke det inn» enda litt til. Se inspirasjonsbilder nedenfor.

Sensorisk havboks

Oppskrift: Balje/plastboks, vann, vannperler (i havfarger) og små sjøfigurer. Fyll boksen med vann og vannperler, og se perlene vokse. Fyll på med små sjøfigurer. Spennende og herlig å ta på og leke med. Se bilde for inspirasjon.

Taktilt brett

Oppskrift: Et stykke hard papp, tavle eller treplate. Kan males og rammes inn om ønskelig. Fest taktile ting og tang du har tilgjengelig/får tak i på platen, f.eks. ulike stoff- og teppeprøver (kan fås på møbelbutikker), borrelås, stein, knapper, pinner, piperensere, svamp, tau, kunstgress, «pels» osv. Se inspirasjonsbilder nedenfor.

OBS! Bare sørg for at det du limer på sitter ordentlig fast hvis du har barn som har en tendens til å putte i munnen.

Sansehuske

Har dere veldig god plass, kan dere jo vurdere en sansehuske. Perfekt for dem som er liggende, og/eller å bruke i fellesskap. Trykk på bildene for å komme til produktene.

OBS! Farger og kontraster

For personer med synshemming er bruk av farger og kontraster (også ting som form, tekstur osv.) spesielt viktig for å kunne oppfatte og skille på ting. Dette kan selvfølgelig også gjelde andre med sansetap og funksjonsnedsettelser, som profiterer på farger og kontraster. Det viktigste er at dere tilpasser det deres behov.

Håper dette var til hjelp og at dere ble inspirert til å lage deres egne lille sansehjørne eller sanserom nå!

Søk