HJEMMELAGET SONDEMAT/KNAPPEMAT

Her er noen oppskrifter på hjemmelaget sondemat. Det er viktig å huske på at du kan lage nesten hva som helst. Du kan mikse det meste av den samme maten du lager til deg selv og resten av familien, eller lage flere og større måltider til sondemat som kan fryses ned. En god blender er viktig for å unngå klumper som kan sette seg fast i sonden/knappen.

Laks:

Ingredienser:
4 stk. laksefilet 
8 stk. poteter
2 stk. gulrøtter
½ stk. paprika 
½ stk. brokkoli
1 stk. matfløte 
Valgfrie krydder (f.eks. sitronpepper og salt)

Slik gjør du:
Se til at laksen er helt beinfri og kutt den opp i biter (ved å kutte opp laksefilet får du maten ferdig fortere, samt at det gjør det enda lettere å mikse i blenderen).
Legg laksen og paprikaen i en ildfast form og hell over fløten. Sett den i midten av ovnen på 175-200 grader i ca 10-15 min. (sjekk om laksen underveis).
Kutt opp potetene, gulrøttene og brokkolien i biter, og kok til det er ferdig.
Når laksen og grønnsakene er ferdige er det lurt å blande alt sammen i f.eks. kjelen du kokte potetene i. Miks all mat til du får den konsistensen du ønsker.
Tilsett vann hvis det blir for tykt.

Fiskesuppe:

Ingredienser:
Løk eller purre
Søtpotet og/eller potet
Gulrot 
Kålrot
Sellerirot
Hvitløk
Laks eller torsk (evt. begge deler)
Matfløte
Vann
Buljongterning grønnsak eller fisk
Tomatpuré 
Salt, pepper evt. urter

Slik gjør du:
Her må du bruke skjønn på hvor mye av hver ingrediens du bruker. Bruk så mye av hver som du hadde brukt til deg selv.
Del opp rotfruktene i ca. samme størrelse, legg de i vannet samtidig og la det koke.
Når du begynner å kjenne at de ikke lenger er steinharde heller du fisken opp i.
Hell så i matfløten, tomatpuré, buljong og krydder, og la koke til at alt er gjennomkokt.
Miks all maten med kokevannet (vurder selv hvor mye vann du trenger).

Pølsestroganoff:

Ingredienser:
Grillpølse/falukorv 
Ris eller pasta
Ketchup og/eller tomatpuré 
Matfløte
Creme fraiche
Løk eller løkpulver
Valgfrie grønnsaker (du kan fint bruke frosne grønnsaker)

Slik gjør du:
Kok ris/pasta og grønnsakene.
Skjær pølsene i mindre biter, stek pølsene sammen med løk.
Hell i matfløten og bland med ketchup og/eller tomatpuré. Rør inn ca. 2 ss. creme fraiche.
Når alt er ferdig blander du alt sammen i en kjele/bolle. Miks maten og tilsett vann ved behov.

Vegetarsuppe:

Ingredienser:
Potet
Søtpotet
Kålrot
Sellerirot
Gulrot
Brokkoli
Blomkål
Hvitløk
Linser og/eller bønner
Grønnsaksbuljong 
Valgfrie krydder

Slik gjør du:
Kok alle ingredienser sammen inntil at de er ferdige.
Bruk gjerne litt av kokevannet som ekstra væske til miksingen (bruk litt og litt av gangen). 

Havregrøt:

Ingredienser:
Havregryn
Pære (eller annen frukt)

Slik gjør du:
Del opp og kok pære (med eller uten skall). Kok havregrøt etter oppskrift på pakken. Bland sammen.
Hvis du vil lage flere porsjoner kan du koke opp grøt og pære, men mikse havregrøten og pæren hver for seg, for så å oppbevare i kjøleskap/fryser. Når det det er tid for et nytt måltid, varmer du opp grøten og blander i pæren.
NB! For å berike grøten kan du koke den med fløte i stedet for vann og avokado i stedet for pære.

Makrell i tomatsaus:

Ingredienser: 
1 stk makrell i tomatsaus
2 stk egg
2 stk knekkebrød
Melk/vann

Slik gjør du:
Hell eggene og litt melk eller vann i stekepannen på middels temperatur. Rør mens du steker opp for å unngå stekeskorpe. Bland sammen «omeletten» med makrell i tomatsaus og knus i knekkebrødene i beholderen til blenderen. Miks til det blir den konsistensen du ønsker og tilsett vann eller melk ved behov.

Yoghurt/mellommåltid:

Ingredienser:
Yoghurt
Valgfri frukt
Evt. knekkebrød 

Slik gjør du:
Yoghurten trenger du ikke å gjøre noe med, så lenge det ikke er klumper i. Siden yoghurten står i kjøleskap, så kan noen reagere på at den er litt kald å gi direkte i knappen, derfor er det lurt å varme den valgfrie miksede frukten litt, for å så blande i yoghurten. Da får den en mer behagelig temperatur på maten som skal gis. Hvis du vil bruke knekkebrød for å gi ekstra fiber, mikser du bare knekkebrødet sammen med den valgfrie frukten.

Lunsj/middag til barn som trenger ekstra fett og kalorier (ca. 2-3 porsjoner):

Ingredienser:
2 laksefileter stekt i en god klump meierismør (ca. 100 gram)
(Evt. kan man erstatte smør med rapsolje/olivenolje og laks med kyllingfilet)
1 boks kikerter
1 stor neve edamame bønner
1 avokado
2 rå egg
2 dl kremfløte
Salt og pepper

Slik gjør du:
Krydre filetene og bak i ovnen med smør på ca. 200 grader.
(laks ca. 10-12 min./kylling ca. 15-25 min. avhengig av størrelse på filet og ovn).
Kok edamamebønnene og kikertene, med mindre du har kjøpt ferdigkokte på boks.
Hiv alt i en blender og mos til passe konsistens. Tilsett litt vann om nødvendig.

Forsterket smoothie/mellommåltid (ca. 2 porsjoner):

Ingredienser:
1 avokado
½ banan
5 ss Lindahls Rysk yoghurt (denne yoghurten er rik på både fett og kalorier)
5 ss havregryn
2 egg (rå)
2 ss olje
Eplejuice

Slik gjør du:
Legg avokado, yoghurt, egg, olje, havregryn og banan i en blender.
Fyll helt opp med eplejuice. Kjør blender til alt er godt mikset. 

Holdbarhet på hjemmelaget sondemat:

I kjøleskap2 dager i lufttett beholder
I fryseren3 måneder

OBS!

Vi anbefaler dere å etablere kontakt med spiseteam og/eller klinisk ernæringsfysiolog for barn.

Tips:

  • Koker du grønnsaker i vann, så kan hele 20-50 % av vitamin og mineralinnholdet forsvinne ut i kokevannet. Gjennom studier har de funnet ut at en tredjedel av C-vitaminene forsvant under koking, og en fjerdedel forsvant under steking og wok. Dampkoker du derimot grønnsakene dine, reduserer du tapet med 50 % av hva som skjer med koking i vann.
  • Ved melkeallergi/laktoseintoleranse bytter man bare ut med melke- og/eller laktosefrie produkter.
  • Hvis barnet ditt sliter med veksten, kan man alltids blande i mer fett/karbohydrater i sondematen man lager. f.eks. smør, rysk/gresk yoghurt, creme fraiche, rømme, olje, egg, kremfløte og lignende.
  • Tenk tallerkenmodellen når du fordeler kjøtt, potet/ris/pasta og grønnsaker.
  • Til noen ingredienser kan det være behov for å sile den miksede maten før man heller det i glass/boks – det ser du når du har mikset ferdig (om det fortsatt er klumper i).
  • Bruk gjerne kokevannet du brukt til ekstra væske når du skal mikse.
  • Smoothie/yoghurt/grøt på pose er perfekt å ha med seg på farten. Selv om barnet er eldre enn det som står på posen så er det en flott “backup” å ha med seg om man skulle bli sittende i bilkø eller planer endrer seg. Husk å sjekke at det ikke er klumper i.
  • Hvis barnet sliter med treg mage eller forstoppelse, så kan dette hele tiden justeres i all egenlaget sondemat. Linfrø/linfrøolje, pærer, svisker og aprikos er f.eks. produkter som hjelper magen. 
  • Hvis barnet sliter med løs avføring er f.eks. banan og mat med mye fiber ofte bra for å stabilisere magen noe.
  • Ferdigmat/fast food? Knappeforeldre har ikke noe bedre tid enn andre, så at man tyr til ferdigmat i blant, også for knappebarnet, går helt fint!
  • Fruktsalat eller smoothie er noe de fleste barn liker svært godt – og det gjør kroppen også! Helt supert å ha som mellommåltid, enten hjemme eller på farten.
  • Det er så klart helt innafor å mikse bløtkake eller sjokoladekake ved bursdager! Coca cola i knappen på lørdag? Absolutt – hvorfor ikke?
  • Hvis man ønsker å lage mye mat er det bare å fryse ned. Frys kun et måltid i glasset/boksen, slik at du varmer opp et måltid av gangen.
  • Pastasausglass, syltetøyglass eller barnematglass er perfekte å ha hjemmelaget sondemat i – et måltid i hvert glass.
  • Man kan også enkelt få tak i lufttette oppbevaringsbokser i butikk. F.eks. Babymoov sine (med skrulokk og stor nok åpning til matsprøyter), som kommer i ulike størrelser på 120 ml./180 ml./250 ml.
  • Det finnes også gjenbrukbare klemmeposer man kan bruke til barn som spiser noe selv/spiser flytende mat. Det er også veldig greit å ha når man er på farten.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Rull til toppen