I dette innlegget finner dere en oversikt over kommunale tjenester for barn med sykdom og funksjonsvariasjon, samt tilbud til deres pårørende.
- Fysio- og ergoterapi
- IP (individuell plan)
- Koordinator
- Barnekoordinator
- Helsestasjon, herunder vaksiner
- BPA (brukerstyrt personlig assistanse)
- Hjemmetjeneste
- Avlastning
- Støttekontakt
- Omsorgsstønad
- TT-kort
- Ledsagerbevis
- PPT
- Spesialpedagogisk hjelp
- Individuell opplæringsplan og individuell utviklingsplan
- Tilbud etter skoletid (for barn som ikke kan være hjemme alene)
- HC-bevis til bil
- Bolig
I Norge har vi 356 kommuner og dessverre praktiseres helse- og omsorgstjenester, og opplæringstilbud svært ulikt i hver og en av disse kommunene.
Det er problematisk å sikre likestilling for alle innbyggere når kommunene velger å tolke lovverket ulikt. Det er ikke likeverdig eller likestilt at barn med funksjonsvariasjoner får gode tilbud og tjenester i en kommune, mens barn i nabokommunen får særdeles mye dårligere tjenester, eller ingen i det hele tatt. Dette skyldes riktignok ikke bare feiltolkning av lovverk, men også kunnskaps- og kompetansemangel, og dårlige holdninger overfor mennesker med funksjonsvariasjoner.
Mange kommuner har en tanke om at det er nok å yte minimum, framfor å sikre mennesker et fullverdig tjenestetilbud. «Foreldreplikt» og «forsvarlighet» brukes ofte som argumenter for å gi mangelfulle tjenester eller avslag. Maktmisbruk og trusler om barnevern er heller ikke uvanlig praksis fra kommuner overfor foreldre til barn med store pleie- og omsorgsbehov.
Relevante rettigheter og lovverk
Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester m.m